Nieuws

Nieuwsbrief december 2023 - maart 2024



 

Beste sponsors, familie, vrienden, kennissen, ex-collega’s en donateurs,

 

We zijn sinds 7 november weer op vakantie in Gulu. Veel familie, vrienden en bekenden komen ons onaangekondigd welkom heten. Dus opzitten en pootjes geven en Esther tussendoor naar de keuken om eten te maken. Na een paar weken aanloopdrukte is nu de rust teruggekeerd en is er tijd om deze nieuwsbrief te schrijven.

 

De foto hierboven is niet ver van ons huis gemaakt. Veel volwassen hebben door geldgebrek geen schoolopleiding of hebben alleen de lagere school afgemaakt. Ook zijn er echter velen die wel een opleiding hebben maar geen werk kunnen vinden. De werkeloosheid in Uganda is enorm. Om wat inkomen te verwerven en te overleven is stenen hakken een optie. En de kinderen moeten in de schoolvakanties meehelpen. De kleine steentjes - aggrecate – worden in beton verwerkt. In Nederland hebben we daar puinbrekers voor die dit product maken, maar in Uganda is dat handwerk.

 

Jennifer is na de bevalling van haar derde kind in de aggrecate business gestapt. Ze laat met een vrachtwagen grote brokken steen brengen en de handarbeiders hakken daar kleinere steentjes van. Jennifer kennende heeft ze er behalve financieel voordeel van ook een sociale draai aangegeven. Met het inkomen van steentjes hakken is het moeilijk om wat te sparen. Een volle (opengesneden) jerrycan gevuld met kleine steentjes is een verdienste van 500 shilling = 12 cent. Met de verdiensten van dit werk kunnen de kinderen meestal niet naar school. Daarom heeft Jennifer met de moeders die voor haar werken afgesproken dat ze het schoolgeld voor de kinderen voorschiet en dat de moeders dit schoolgeld met hun werk terugverdienen. Jennifer betaald de helft van het verdiende geld aan de moeder en de andere helft trekt ze af van het voorgeschoten schoolgeld. Zo snijdt een mes aan twee kanten.

 

De Kids

Al bijna weer een jaar voorbij. Dankzij jullie gaat het nog steeds goed met GuluKids. Het aantal gesponsorde kinderen blijft met 35 kids een beetje constant. Daarvan zijn er 2 kids die we met geld van donaties ondersteunen, omdat we voor hen nog geen sponsor hebben gevonden. Maar waarvan we het wel nodig vinden om deze onder onze hoede te nemen. Bijvoorbeeld Emmanuel en zijn zus Joyce, zie hierna.

 

Een paar kids hebben GuluKids dit jaar verlaten. Dina heeft haar opleiding tot verpleegster afgerond en is inmiddels aan het werk in een ziekenhuis. Julius heeft zijn opleiding tot assistent in een operatiekamer in een ziekenhuis afgerond, maar pas na zes maanden zijn diploma ontvangen. Nu is hij druk aan het solliciteren. En de overige kids. Tja, sommige blijven een jaartje zitten en sommige behoren tot de beste van de klas. Binnenkort gaan we een paar kinderen en hun caretakers bezoeken om te horen of er problemen zijn waardoor een kind niet mee kan komen in de klas. Natuurlijk kan een kind gewoon niet slim genoeg zijn, maar vaak is er meer aan de hand. Bijvoorbeeld huiselijke problemen of dat het weeskind achtergesteld wordt bij de eigen kinderen, etc. Tevens zijn er een paar kinderen (en hun verzorgers) die het niet zo nauw nemen met de afspraken die we gemaakt hebben. Als een schoolperiode is afgelopen moeten ze de schoolrapporten opsturen naar Opio, die ze vervolgens naar ons doorstuurt en wij weer naar jullie. Hoewel weinig mensen een IPhone of smartphone hebben moet er toch altijd wel één te vinden zijn die even een foto van het rapport kan maken en kan doorsturen. Helaas wordt dat wel eens vergeten. Na de afgelopen schoolperiode heeft Opio zelfs een kopie van een rapport bij een school moeten opvragen. Liefde moet o.i. wel van twee kanten komen.

 

Gedurende de afgelopen twee weken hebben de scholen hun deuren gesloten voor de lange kerstvakantie. Dat is gedurende de lange droge periode en is gelijk aan wat in Nederland de zomervakantie is. De scholen gaan eind januari/ begin februari weer open voor een nieuw schooljaar.

En ondertussen gaat Opio, in de week voor kerst, weer met de kids nieuwe kleren kopen voor de kerst en gaan we ervoor zorgen dat er genoeg te eten en drinken is voor de kids om met hun gezin kerst te vieren.

 

Emmanuel wordt sinds kort door GuluKids gesponsord. Dit is zijn verhaal.

 

Omdat we opzoek waren naar wat gebakken stenen ging Esther langs bij de buren die op nog geen 200 meter afstand van ons wonen. Armoede bleek letterlijk om de hoek te wonen. Ze vertelde wat ze daar aantrof, waarna we actie hebben ondernomen.

 

Apiyo

Apiyo (Achternaam onbekend) en haar broers en zussen zijn weeskinderen en werden opgevangen door een tante van onze buurvrouw Christine Adong. Toen de tante overleed zijn de broers en zussen uit beeld verdwenen en is Apiyo in een vervallen hutje van Christine gaan wonen. Apiyo is mentaal sterk beperkt. Ze zwerft overdag door de straten van onze wijk Laliya in Gulu en krijgt daarbij her en der wat te eten. En slaapt s ’nachts in haar hutje. Helaas wordt Apiyo met enige regelmaat door onbekende mannen verkracht.

 

Joyce - Het eerste kind

Apiyo is acht jaar geleden in het huis van Christine bevallen van Joyce Lagum. Christine, nu 56 jaar oud, heeft Joyce gelijk in huis genomen. Christine is een weduwe en heeft zelf een  inwonende zoon van 26 jaar. Zij en haar zoon zijn erg arm. Ze eten van wat ze verbouwen en hebben wat inkomen door zelfgebakken stenen te verkopen. Christine is geen familie van Apiyo, maar heeft gewoon een groot liefdevol hart. Joyce is nu 8 jaar en ging, omdat er geen geld was, niet naar school. Met behulp van de donaties aan GuluKids is ze inmiddels aan de eerste klas van de lagere school begonnen.



 

Nabuga - Het tweede kind

Opnieuw werd Apiyo verkracht en beviel in het ziekenhuis van haar tweede kind genaamd Nabuga Lacisa. Christine en haar familie (In de Acholi cultuur worden belangrijke beslissingen vaak genomen na uitgebreid familieoverleg) wilde dat de doctoren de baarmoeder van Apiyo verwijderden, waardoor ze niet meer zwanger kon raken. De doctoren weigerden dit en wilde haar, als alternatief, een anticonceptie injectie toedienen die gedurende vijf jaar een zwangerschap zou voorkomen.

 

Maar de zus van Christine was daarop tegen. Ze wilde het tweede kind van Apiyo adopteren en had de wens om ook een derde kind van Apiyo te adopteren. Dus kreeg Apiyo “toen” geen anticonceptie toegediend en werd er gewacht tot ze opnieuw verkracht zou worden en zwanger zou raken. :-(

 

 

Emmanuel - Het derde kind

Emmanuel is geboren op 15 december 2022. Het was de wens van de zus van Christine om Emmanuel in haar gezin op te nemen. Maar haar gezin is inmiddels zo arm dat er financieel geen ruimte is voor Emmanuel.

 

Toekomst

Apiyo heeft inmiddels haar anticonceptie injectie ontvangen. Emmanuel is direct na zijn geboorte door Christine opgevangen. Maar omdat ze door gebrek aan geld niet voor hem kon zorgen heeft ze hem bij Watoto aangeboden. Watoto is een Christelijke hulporganisatie die, volgens hun website, ervoor zorgt dat verlaten kinderen weer een plek krijgen waar ze zich thuis voelen. Helaas vraagt Watoto daarvoor een financiële vergoeding die Christine niet kan betalen

 

Gedurende twee maanden hebben we, met behulp van een donatie van Esther haar collega’s, melkpoeder gekocht en ondertussen naar een blijvende oplossing gezocht. Via de kinderbescherming (een vrouw die alleen een stoel en bureau bezet hield) en de politie kwamen we uit bij de reclassering (!) Deze hebben een ander hulporganisatie ingeschakeld waarmee is afgesproken dat deze organisatie alle kosten voor Emmanuel zal betalen en dat hij bij Christine kan blijven wonen en door haar opgevoed kan worden.

 

Voedselhulp

Er gaat veel oogst/voedsel verloren door de verandering van het klimaat. Te veel regen, of juist te weinig en dat op de verkeerde momenten. Er is genoeg te eten, maar door de schaarste zijn de prijzen behoorlijk gestegen. Jennifer en Opio vroegen in september aan GuluKids of we wat verlichting konden geven door (opnieuw) een voedselpakket te verstrekken. Helaas, na twee keer voedselhulp in 2022 van totaal ruim 3.200 euro bleek dit deze keer financieel niet haalbaar. In september voedselhulp geven zou betekenen dat er tekort geld op de rekening zou staan om straks de tweede schoolperiode in 2024 te kunnen betalen. Tja, soms is het roeien met de riemen die we hebben. De kinderen hebben wat meer (goedkope) bruine bonen met rijst moeten eten en er is dus niet echt geleden.

 

Dit was het wel weer even.

 

Allemaal weer heel erg bedankt voor jullie support. Als er vragen en/of opmerkingen zijn dan horen we die natuurlijk graag.

 

 

Vriendelijke groet,

 

Esther Labong en Dirk Hietberg

 

Stichting GuluKids

Tel. 06 22 71 92 86

      00256 78 79 666 12

dirkhietberg@yahoo.com

www.gulukids.nl



Share by: