ANBI

Pagina om te voldoen aan de nieuwe regelgeving van de belastingdienst voor ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instelling)

klik hier voor het ANBI document

Naam

De naam van onze instelling is “Stichting GuluKids”.


Registratie

Stichting GuluKids staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Alkmaar, onder dossiernummer 37129919. Het fiscaalnummer van de stichting is 8174.30.817.

 
Contactgevens

Stichting GuluKids

Percivalstraat 54

1813LW Alkmaar

E-mail: zie Contact pagina

Tel.: 06-22719286

Web: www.gulukids.nl

 

Het bestuur

De bestuursleden van stichting GuluKids zijn:

Hr. D.J. Hietberg - voorzitter

Mw. E. Labong - penningmeester

Hr. G.T.J. Bremer - secretaris en webmaster

Mw. S.M. Boerma - lid

Mw. N.W. Douma - lid

 

Beleidsplan

De naam GuluKids zegt het al, we zijn een stichting die hulp biedt aan weeskinderen (kids) in Gulu, een plaats in het noorden van Uganda.

De initiatiefnemers van de stichting zijn Esther Labong en Dirk Hietberg. Esther is in 1968 geboren in Gulu en Dirk is in 1955 geboren in Alkmaar. Ze hebben elkaar in 1997 leren kennen toen Dirk in Gulu voor Artsen zonder Grenzen werkte.

Heel Uganda is, en wordt nog steeds, zeer zwaar getroffen door HIV/Aids. Daarnaast is het noorden van Uganda bijna 20 jaar geteisterd geweest door de rebellen van de Lords Resistance Army (LRA, het Verzetsleger van de Heer geleid door Joseph Kony). De rebellen terroriseerden de plaatselijke bevolking met overvallen, brandstichting, verkrachtingen, het verminken van mensen. Ook ontvoeren ze kinderen die vervolgens als pakezel, soldaat of seksslaaf werden misbruikt.

Aangezien er in Uganda geen sociaal vangnet is ondersteunen familieleden elkaar. Ook Esther en Dirk ondersteunden de familie van Esther. Maar in 2005 begon dit in financiële zin een beetje uit de hand te lopen. Toen er ook nog voor twee weeskinderen gezorgd moest worden kwamen twee vrienden ons financieel te hulp.

In 2005 werd het idee voor een project geboren: Als we twee sponsors voor twee kinderen kunnen vinden, waarom dan niet meer sponsors voor meer kinderen? In 2007 hebben we dit project geregistreerd als stichting GuluKids.

Stichting GuluKids zoekt in Nederland sponsors voor het financieel ondersteunen van (wees)kinderen in Gulu. Zonder deze steun kunnen de kinderen niet goed verzorgd worden, kunnen ze niet naar school en krijgen ze geen adequate medische verzorging.

Voor het ondersteunen van een (wees)kind op de kleuterschool of de basisschool betaalt de sponsor € 20 per maand. Voor het ondersteunen van een (wees)kind in het voortgezet onderwijs betaalt de sponsor € 28,50 per maand.

De meeste sponsors betalen het sponsor bedrag maandelijks op ING rekening:

NL67 INGB 0002 9141 49 op naam van stichting GuluKids. Sommige sponsors kiezen ervoor om het sponsorbedrag per zes maanden of per jaar over te maken. Naast de sponsorbedragen ontvangt de stichting soms een (kleine) donatie.

Het beheer van de ING bankrekening en de betalingen naar de bankrekening in Uganda worden verzorgd door de voorzitter en de penningmeester. Met verantwoording achteraf naar de overige bestuursleden.

Een project als dat van stichting GuluKids valt of staat met vertrouwen in het ontvangende land. Vertrouwen vooral in de uitvoerder(s) van het project in Uganda. In noord Uganda is geen honger, maar wel veel armoede en dat kan een reden/excuus zijn voor corruptie en/of diefstal.

In Gulu worden de werkzaamheden voor GuluKids uitgevoerd door Peter Opio. Soms wordt hij daarbij geholpen door Francis Obur. Voor de samenwerking is in Gulu, in overleg met stichting GuluKids, de Community Based Organisation “Skip-up” geregistreerd. Registratienummer 3149 van het “Community Service Department - Gulu District Local Government”.

De bestuursleden in Nederland, als ook Peter Opio en Francis Obur in Uganda, zijn vrijwilligers. Zijn krijgen geen salaris. De motivatie van de bestuursleden in Nederland is het helpen van (wees)kinderen in Gulu. Peter Opio en Francis Obur zijn “Born again” christenen en gaan dagelijks naar de kerk. Beiden zien het werk voor Skip-up/GuluKids als het goede werk dat de Heer aan hen heeft opgedragen. Daarnaast geeft dit werk hen aanzien in hun community en in de kerkgemeenschap. Jaarlijks ontvangen ze alleen een kleine vergoeding om Kerstmis te vieren.

Naast enige overheadkosten worden de ingezamelde gelden geheel besteed aan de ondersteuning van de (wees)kinderen in Gulu. De overheadkosten in Nederland bestaan uit de aanschaf van briefpapier, enveloppen, postzegels, cartridges en bank en transferkosten. De overheadkosten in Uganda bestaan uit de aanschaf van brandstof voor eigen vervoer, kosten openbaar vervoer en het gebruik en de service van een internetcafé.

 
Het beloningsbeleid

De stichting GuluKids kent geen beloningsbeleid voor de Nederlandse bestuursleden. De medewerkers in Uganda krijgen jaarlijks ieder 200.000 Ush (ca. 60 euro) om Kerstmis te vieren.

 
De doelstelling

De doelstelling van stichting GuluKids is het ondersteunen van (wees)kinderen in Gulu - Noord Uganda. Het project wordt bewust kleinschalig gehouden, zodat we een goed overzicht hebben en een nauwe relatie kunnen onderhouden met de (wees)kinderen en hun verzorg(st)ers. Dit impliceert dat niet meer dan 80 kinderen via stichting GuluKids ondersteund zullen worden.

Stichting GuluKids runt hiervoor geen weeshuis. In de cultuur van de Acholi-stam, de bevolking van Noord Uganda, worden weeskinderen, of kinderen van weduwen die hertrouwen, ondergebracht bij familieleden. Vaak bij ooms of tantes, maar vaak ook bij de oma’s. De oma’s worden dan voor de tweede keer moeder, maar nu van hun kleinkinderen. Dit, terwijl, volgende Ugandese cultuur, eigenlijk de kinderen voor oma zouden moeten zorgen.

Het doel van stichting GuluKids is om, met het geld van de sponsors, de (wees)kinderen een goede start van hun leven te geven. Een kans die ze anders niet gehad zouden hebben. Met het geld van de sponsors wordt het schoolgeld voor de kinderen betaald. Tevens zorgen we voor adequate medische verzorging. En zorgen we er voor dat de kinderen elk jaar nieuwe kleren krijgen, en als het nodig is extra voedsel.

Uitgeoefende activiteiten

In Nederland

In Nederland ontvangt de stichting de schoolrapporten van de gesponsorde kinderen. Tevens één keer per jaar een foto van alle kinderen in hun nieuwe kleren voor de kerst. Daarnaast ontvangen we tekening en/of brieven van de kinderen. Deze sturen we (soms vertaald), met een begeleidende brief, naar de sponsors.

Tevens ontvangt de stichting vier keer per jaar een budgetopgave van Peter Opio. Drie keer voor de drie schooltermijnen per jaar en één maal voor de uitgaven voor de kerstperiode. Na controle worden deze bedragen overgemaakt naar de bankrekening in Uganda.

Getracht wordt om minimaal twee keer per jaar, aan alle sponsors en andere belangstellenden, een nieuwsbrief te sturen.

De kinderen in Uganda zijn niet anders dan de kinderen in Nederland. Sommige kinderen doen erg hun best op school, terwijl andere kinderen helemaal niet gemotiveerd zijn. Als blijkt dat de hulp van de sponsor gelijk staat aan water naar de zee dragen, gaan we in overleg met de sponsor. Meestal wordt dan de moeilijke beslissing genomen om afscheid te nemen van het kind en de hulp in te zetten voor een kind dat wel graag naar school wil. Soms zijn er ook sponsors die hun bijdrage (moeten) stoppen. Als het gesponsorde kind haar/zijn best doet en kans heeft op een goede toekomst proberen we haar/hem binnen het project te houden en gaan we opzoek naar een nieuwe sponsor.

Op 1 januari 2014 kon GuluKids dit voor 61 kinderen verzorgen.


In Uganda

Omdat door armoede financiële ruimte wordt gezocht, wordt het schoolgeld voor elk kind en voor elke schoolperiode door Peter Opio zelf betaald. Tevens wordt er voor gezorgd dat alle verzorg(st)ers van de kinderen een financieel extraatje ontvangen voor de viering van Onafhankelijkheidsdag en Kerstmis.

Het schooljaar start in januari en kent drie semesters. Na elk semester worden de schoolrapporten verzameld en via het internetcafé naar Nederland gestuurd. Hetzelfde geld voor de foto’s van de kinderen in hun nieuwe kleren voor de kerst, hun tekening en hun brieven.

Vanuit Nederland ontvangt Peter Opio vier keer per jaar een budget voor de betalingen voor de drie schooltermijnen en één maal voor de uitgaven voor de kerstperiode.

Gemiddeld gaan we (Esther en Dirk) één keer per twee jaar naar Uganda. Uiteraard voor familie bezoek, maar ook om met Peter Opio en Francis Obur de lopende zaken van GuluKids te bespreken. Tevens worden er, indien nodig, (ondersteunende) gesprekken gevoerd met de verzorg(st)ers, leraren op school of met doktoren, in geval van een medische verzorging.

Daarnaast bezoeken we zoveel mogelijk kinderen, thuis of op school, om te horen hoe het met ze gaat. Van de sponsors krijgen we vaak presentjes voor de kinderen mee, waar we ze erg blij mee kunnen maken. De foto’s en de verhalen van de kinderen nemen we vervolgens mee terug voor de sponsors in Nederland.


Financiële verantwoording


Zie het kasboek en balans onder Financiën.

Share by: